Meny
Varför fiber?


Fiber är billigt!

Fiber till din fastighet kan vara avgörande för att du ska kunna sälja den till ett bra pris den dagen det blir aktuellt. På lång sikt, när andra fastigheter på marknaden har fiber blir det lite som att försöka sälja huset utan indragen el. Den yngre generationen efterfrågar fiber. Dessutom kan du spara pengar på kortare sikt. Bredband, TV och telefoni via fiber är regel mycket billigare än via kopppar och mobilt.


Fiber är snabbt!

Kapaciteten i en fiberoptisk kabel är mycket stor och kan utan problem samtidigt användas för både telefon, tv och internet. Den som vill koppla in en högupplöst hdtv kan även göra detta utan problem. Dagens fibernät klarar minst 100 megabit per sekund både till och från användaren.Fiber är tillförlitligt

Fiberoptiska kablar började byggas redan på 1970-talet och är sedan länge den normala tekniken för både telefoni och datatrafik på långa avstånd. Det är nästan bara i de lokala näten från telestationerna ut till abonnenterna som den gamla tekniken med kopparkabel ännu finns kvar.


Fiber är framtidsäkert!

Livslängden på fiberkabeln är minst 50 år och när den behöver bytas ut krävs det ingen ny grävning eftersom nya rör blåses in med tryckluft. Det är fullt möjligt att samma plaströr fortfarande kan användas om över hundra år. Skulle det i framtiden komma tjänster som behöver ännu större överföringshastigheter är det endast utrustningen som sänder och tar emot ljussignalerna som behöver bytas ut.


 
Vad får du för pengarna?Vad får du för pengarna?

- Fast telefoni (som fungerar även när kopparnätet plockats ned) och du kan fortfarande använda din gamla telefon och ditt gamla telefonnummer.
- Möjlighet till inbrottslarm, när kopparnätet plockas ner så finns bara inbrottslarm över det mobila nätet som alternativ utan fiber.
- Internet med högsta möjliga hastighet både nu och i framtiden.
- Pålitligare Internet.
- Obegränsat internet.
- Spara pengar på billigare telefoni, TV och bredband.
För ca 350 kr/månad får du 18 TV-kanaler, fast telefoni och bredband.
- Bättre TV-mottagning, HD-TV, hyra filmer.
- Höjer värdet på fastigheten med upp till 50.000kr enligt statistiken.
- Lättare att hyra ut fastigheten.
- Ej väderberoende, ej åskkänsligt.
- Förbättrar möjligheten till vård i hemmet, trygghetslarm.
- Framtidssäker teknik. 3G och 4G kommer aldrig att nå upp till fiberns höga kapacitet, kommande 5G är bara på gång men spås bli ett inomhusnät.
- Marknaden är inte intresserad av att bygga fibernät på landsbygden.
- Det kommer med all sannolikhet bli dyrare att gräva för fiber i framtiden.
- Lätt att förbereda för framtida teknisk utveckling.

- Gör landsbygden mer levande och attraktiv.
- Allt detta i en enda driftsäker, nedgrävd kabel som du själv äger!

bli medlem nu!


Design Manne Freyland och Kenny Carlsson (tack till Tobias Halldin)
Fotograf: Monica Larsson, Manne Freyland mfl.