Meny

Mobilt bredband - ett komplement

Utdrag ur artikeln Ska jag köpa fiber eller vänta på 5g? från tidningen NyTeknik där Fredrik Tufvesson, 5g-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, Björn Borg, informatör på Telia Sonera, och Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor i Sverige, ger svar:

Fråga 1: När kommer 5g till landsbygden?
Svar: Telia startar ett pilotförsök för vissa 5g-tjänster i Stockholm 2018. Den kommersiella lanseringen dröjer till 2020, med början i storstäderna. 2025 är en rimlig gissning för 5g på landsbygden menar Telia.
Telenor räknar med kommersiell start i slutet av 2020 eller 2021 men ger inget svar om fortsatt utbyggnad och hänvisar till att standarden och valet av frekvenser för 5g inte är klara.
Fredrik Tuvesson har ett tips -utgå från när ni fick 4g och addera tio år!


Fråga 4: Bör man invänta 5g istället för fiber?
Nej,. Svarar alla tre.
Mobilkommunikation är ett bra komplement. Men fiber kommer för överskådlig framtid att ha högre kapacitet. Vänta inte på 5g, uppmanar Fredrik Tufvesson.
En fördel med fiber är att man får den hastighet man köpt, i alla fall nästan. I mobilnäten varierar det, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.
Blir man erbjuden fiber, så tveka inte, säger Björn Berg på Telia, som liksom Telenor säljer både fiber och mobilitet.


Hela artikeln kan du läsa här.


Regeringen har en utvecklingsplan för fiber som innefattar att ADSL (bredband genom telefonjacket) tillsammans med kopparnätet ska vara avvecklat i Sverige inom 5 år. Stationerna stängs ner eftersom det blir för dyrt att hålla gammal uttjänt teknik vid liv. Det skulle betyda att vi på landsbygden bara har mobilt bredband att välja på. I tidningarna den senaste tiden kan man läsa om hur det satsas på utbygnaden av de mobila data nätet (mobilt bredband) på landsbygden. Detta görs för att man ska kunna erbjuda kunderna en data-uppkoppling även när kopparnätet och ADSL stängs ner.Problemen med mobi lt bredband är att kapaciteten i nätet är för dålig, uppkopplingen för svajig och man delar på kapaciteten, ju fler som är uppkopplade ju lägre hastighet får du. Köper man t.ex. idag en smart-tv och använder funktionerna i tv'n frekvent varje dag så kommer databegränsningen på det mobila bredbandet vara förbrukat på mindre än 7 dagar, oavsett operatör. Dock är det inte bara tv'n som är uppkopplad idag, de flesta familjer har även minst en dator, två telefoner och en surfplatta i hemmet som är uppkopplade.
Som framtiden ser ut så kommer mer eller mindre hela ditt hem vara uppkopplat. Några andra uppkopplade produkter som redan idag inte är helt ovanliga i hemmen är mediaspelare (t.ex. apple tv), larm/övervakning och trygghetslarm (inom vården). Du kan i år även köpa tvättmaskin och torktumlare som är uppkopplade. Kyl och Frys är det bara en tidsfråga innan de också är uppkopplade.
För att dina produkter ska fungera och du ska kunna känna dig trygg så kommer det krävas en stabil och underhållsfri uppkoppling som inte påverkas av t.ex. strömavbrott.
Att bygga nya master för att alla ska ha tillgång till internet är inte några problem men även en mast ska underhållas, precis som ett kopparnät skulle underhållas. Dagens entreprenad och ekonomi hos operatörerna räcker knapp till att underhålla masterna i storstäderna vilket gör att man måste prioritera de områden med flest kunder - landsbygden är inte högsta prio.
Vid strömavbrott har en mobilmast en timmes batteribackup vilket betyder att telefon, larm och eventuellt trygghetslarm inte går att använda en timme efter strömavbrott, vad gör vi då om olyckan är framme?

Följande uttalande kommer från samtliga operatörer:
- Mobilt bredband skall vara ett komplement till ditt fasta bredband.

 
Täckning och 5G


- 5G nätet kommer bli ett så kallat inomhus nät. Vilket innebär att när du köper en 5G telefon med abonnemang så kommer du behöva en sändare/mottagare på din bostad för att överhudtaget ha täckning.

För att täcka en 3G-masts täckning med 4G så krävs fyra stycken 4G-master och för att täcka en 3G-masts täckning med 5G så krävs 16st 5G-master. Det blir väldigt många master att bygga i vårt vackra landskap för att täckningen ska räcka till. Kommer tid och resurser räcka till att bygga och underhålla så många master, antagligen inte, vill vi verkligen ha så mycket master bygda i vårt landskap, antagligen inte och är det någon som kan svara på hur människan blir påverkad av all den strålning som alla dessa master kommer att sänder ut?

Fiber är ofarligt, driftsäkert, snabbt, billigt och framtidssäkert!

Design Manne Freyland och Kenny Carlsson (tack till Tobias Halldin)
Fotograf: Monica Larsson, Manne Freyland mfl.